Kalandozó páholyok

Az Első Páholy

Ynev első kalandozó páholyát az Égi fény 1024. évében alapította Százéltű Haressyr, Godora első és utolsó kalandor helytartója, miután több mint tízezer szerencsevadász élén elsöprő győzelmet aratott az országot fenyegető waganda horda fölött.

A szervezet valójában Reyhan-Cíl Amranthis, Godora anyarégensének nevéhez fűződik. A Pyarron szerinti 164. esztendőben, a hajdanvolt kyr tartomány védelmében segédkező kalandoroknak letelepedési engedélyt, illetve egyéb kiváltságokat ígért. Ezen túl, kyressa regityr nyilvános ígéretet tett, hogy “kegyében részesíti” a férfit, aki a godorát felforgató áruló, Úrsekíyelar családfő, medálját elhozza neki. A felbőszült kalandozók véres győzelmeket arattak, amíg el nem érték céljukat. Az anyarégens kegyét egy Kwatrim nevű kőfaragó érdemelte ki, mind bátorságával, mind emberségével.

Az, hogy az érdekszövetség nem szállt a sírba az árulóval a lakún kőfaragó és csapata érdeme. Sikerük és összetartásuk lett a mintája az Erionból szétterjedő kalandozó páholyoknak. Ma több tucat, egyesek szerint több száz, páholy található csak a Városok Városában.

A páholyok szervezete

Szinte országonként, találhatunk nagypáholyt és kisebb régiókban páholyokat. A tagok csak az erioni főpáholy beavatási rítusa után tekinthetik magukat igazi Kalandozónak, hiába állítja magáról azt sok semmirekellő világcsavargó.

A kalandozó páholyok szerkezete mára sokban hasonlít az egyes céhek és klánok struktúrájára. A fő különbség, hogy itt a mindennapokban csak laza érdekszövetségről van szó. A páholyok többé-kevésbé titkos társaságok. Erioni örökségük alapján bárki bekerülhet sokaik közé, aki megüti a mércét. Ezek után a tagok minden tekintetben egyenlők.

Az egyes páholyok élén nagymesterek állnak, akik valójában csak megbecsülésükben különböznek a többi tagtól. A tagok titkos jelekkel azonosítják egymást és területeiket. Nem egy páholy büszkélkedhet saját könyvtárra, kovácsműhellyel, vagy épp fogadóval. Ynev talán egyik leghíresebb ilyen helye Torozon Tavernája. A páholy erőforrásai (tudás, szakember) a tagok számára szabadon használhatóak, persze ez nem minden esetben jelent ingyenességet is.

Mindezek mellett a kalandozó páholyok véd- és dacszövetségekként is működhetnek. Összetartásuk az ilanori bárdokéra hasonlít, bár a mintaként szolgáló első páholy majd félszáz esztendővel az északi lovasnép Ynevre érkezése előtt alakult.

A tagokra vonatkozó szabályok

A tagok esküt tesznek a szervezetre, hogy

  • …a páholy titkait megtartják.
  • …társaikat minden körülmények között tisztelik, hisz kiérdemelték.
  • …tudásukkal és adományikkal támogatják a páholyt.

A beavatás

A páholyokba ajánlás alapján lehet bekerülni. Mindez természetesen édes kevés, ha a jelölt a beavatási próbákon kudarcot vall. Az érdemesnek talált jelölt köteles esküt tenni, a páholy törvényeinek betartására és titkainak megtartására.

Az Első Páholy kiváltságai

Százéltű Haressyr rendelete óta a kalandozók, az Első Páholy tagjai, a városon belül sérthetetlenek, mindaddig amíg a város érdekeit nem sértik. Ezen túl, a város urai nem egyszer vetették latba diplomáciai befolyásukat egy-egy külhonban bajba került kalandorért.

Az Első Páholyra felesküdött kalandozók elméjét mágia védi. Ez a védelem ellenáll minden olyan külső vagy belső akaratnak amely a Páholy titkait illetéktelen kezekbe juttatná. Az eskü ereje bizonyosan szakrális eredetű, ezt bizonyítja feltörhetetlensége is, mégsem köthető egyetlen istenhez sem.

Hozzászólás